De Verleiding
De Verleiding (La Tentatione, 2011)
Antieke Delfts blauwe tulpenvaas, met marmeren bank, fazanten in park;
olieverf op masoniet; 100 x 122 cm

Wie naar dit schilderij kijkt, althans als ik door de ogen van een ander zou kunnen kijken, ziet een donker schilderij waarin het licht sporadisch voorkomt. Het licht verschijnt op het in het midden geplaatste bankje, de blaadjes aan de bomen, het vergezicht van het hekje links en het vergezicht van het dorpje rechts.

Weldra zal men enigszins verbaasd gewaar worden dat het schilderij wemelt van de dieren, planten en insecten die alle gegroepeerd zijn rond het rijk geornamenteerde stenen bankje. In dit schilderij lijkt alles aanwezig te zijn waarin de mens nadrukkelijk afwezig is. Alsof de mens ieder moment kan aantreden, zich behaaglijk kan nedervleien, de natuur kan aanschouwen en op zijn gemak het wonder van de natuur kan beleven.

Doch veel eerder zal het die mens duidelijk worden dat de dieren zich natuurlijk al gauw uit de voeten zullen maken met het verschijnen van de toeschouwer in het schilderij. In hedendaags symbolisch opzicht kan het schilderij wat mij aan gaat verwijzen naar de lege bank van de kredietcrisis. Zoals het symbool van de 17e eeuwse Delfts blauwe tulpenvaas rechts in het schilderij de tulpenmanie voorstelt welke toen tevens voor veel onrust in de maatschappij zorgde.

Home